Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gasztronómia

"Nálam mindig étel kerül az asztalra."

dsc_7081.jpgGrain Krisztián Fiatal Séf elmondása szerint a konyhában a magabiztosság az ami hozni fogja a sikert!  Bármilyen zöldséget,gyümölcsöt,húst látok már a tányérra képzelem ,mondta nekünk Krisztián.

Mesélnél pár szóban magadról?

​​-Igen,12-13 éves koromban kezdett el érdekelni a főzés. Márokon ahol jelenleg is élek, van egy idős hölgy tőle sokat tanultam. Minden nap ott voltam nála ,figyeltem mit főz ,hazamentem megfőztem én is. Bádogos iskolában kezdtem a tanulmányaimat,de hamar rájöttem én Szakács szeretnék lenni,végül Bólyon tanultam Szakácsnak.

Hol kezdődött a karriered?

-Ahogy kiléptem az iskolából máris külföldre mentem,ott egy kis étteremben kezdtem.Minden nap dolgoztam ,pizzát sütöttem,a'la carte ételeket csináltam.

Nagyon sokszor dolgoztam külföldön ,több helyet is megprobáltam többek közt Ausztriát,Németországot,Olaszországot is.  18 éves koromban már konyhafőnök voltam egy kisebb étteremben,ahol boldogultam a feladattal. Itthon is voltam pár jobb étteremben ,ahol nagyon jó Séfekkel dolgozhattam együtt .Nagyon sokat tanulhattam tölük ,ezt köszönöm is nekik. Amikor már itthon nem találtam kihívást ismét külföldre kellett mennem,Németországba. Egészen furcsa mert itt kőmüvesek mellett dolgoztam pár hónapot,majd véletlenszerűen találkoztam egy német Étterem tulajdonossal aki megtudta,hogy Szakács vagyok és munkát ajánlott,Séfet keresett . Elhívott  egy próbanapra ahol nagy örömömre megfeleltem. Pár hónapot dolgoztam majd sajnos az étterem anyagi és egyéb problémák miatt bezárt. Itthon folytattam tovább,jelenleg a Vitis Hotel Séfe vagyok.

Hogy/Hol alkotod ételeid?

-Nem tudatosan vásárlok ami azt jelenti,hogy nem írom össze pontosan mi kell az ételeimhez ,hanem csak bedobálom a kosaramba azt amit akkor épp meglátok.

-Sokat agyalok azon,hogy mit és hogy tegyek fel a tányérra. Ha nem dolgozok akkor is a fejemben rakom össze a tényérokat ,mit és hogy kéne.  Jelenleg saját tányérokkal is rendelkezem ,amit ételfotóra használok. Megemlíteném Katics László barátomat aki sokat támogat,sokat segít az ételfotók elkészítésében.

-Ételeim nagyrésze a Vitis Hotelben készülnek. Márok polgármesterének Krizics Zsanettnak köszönhetően használhatok egy igen felszerelt privát konyhát is amit Márokon a Szolgáltató Központban találhatunk.

Mi a következő lépés,mik a terveid?

           -A következő lépés számomra mindenképp a tanulás,sokat kell még tanulnom ahhoz ,hogy én is a nagy séfek közé tartozhassak. Nagy terveim közt van egy Lakásétterem amin már dolgozok is ,majd saját szakácskönyvet is szeretnék. 

Étel a Séftől.

50327618_365759350902146_7995914475792236544_n.jpg

           49566362_365759317568816_4100364088754831360_n.jpg49404287_365759250902156_2036322395366621184_n.jpg49465126_365759280902153_2378138973936549888_n.jpg

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gyümölcsök, zöldségek

gyumolcsok.jpg

A táplálkozási szakértők méret szerint közelítették meg a dolgot. Egyes gyümölcsöknél elkerülhetetlen, hogy lenyeljük a magot, ilyen a kivi, a szőlő, a gránátalma és még számtalan más gyümölcs. A nagyobb méretű gyümölcsöknél ez már a gusztusunkra van bízva, a dinnyénél szinte mindenki kiválogatja a fekete magokat. Ezeket nem tudja megemészteni a szervezet, egyszerűen távozik a salakanyaggal.

A zöldségeknél már sokkel elkerülhetetlenebb, hogy a magot is megegyük. Érdekesség viszont, hogy ez sokkal kevesebb embernek jelent problémát, így mondható, hogy a tévhitek - kikel a gyomrunkban, összegyűlik és sosem távozik - nem rendelkeznek valóságalappal. Azonban van, amikor mindenképpen kerüljük a magot.

 


Büdös, de egészséges.

 

A fokhagyma

Az ételeknek remek ízt ad, viszont sokan kerülik a fokhagymát, mivel kellemetlen szaga még másnap is érezhető a bőrön át. Nos, erre is van egy tippünk: fokhagymapucolás után a kezünket érdemes citromlével áttörölni, ezzel semlegesíthetőek a kellemetlen szagok.

A fűszer viszont rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Segíthet a fogyásban, az izomépítésben, de ezen felül még rengeteg jótékony hatása van.


Vasárnap kiderül melyik hotel lett AZ ÉV HOTELE 2018-ban

Múlt vasárnap 12:00-kor véget ért AZ ÉV HOTELE 2018. közönségszavazás döntő voksolása. A szavazás végeredménye a hét utolsó napján derül majd ki AZ ÉV HOTELE legújabb epizódjában 11:00 órától az RTL Klub-on. Érdemes lesz nézni a műsort, hiszen azt is megtudhatjátok, hogy ki lesz az a szerencsés nyertes, aki elviheti a fődíjat, az egyhetes pihenést AZ ÉV HOTELE 2018. díjat elnyert szállodába.

tiliana.jpg